Van fabriek naar stadswijk

Geschiedenis DikkersDe grondlegger van Dikkers was Gerard Dikkers, schoonzoon van C.T. Stork, de oprichter van de gelijknamige machinefabriek. Het bedrijf Dikkers startte in 1879 in een van de gebouwen van Stork en fabriceerde afsluiters van onder andere stoomketels. Twee jaar later verhuisde het bedrijf naar het huidige Dikkersterrein. Bijna honderd jaar lang had de productiefabriek de wind in de zeilen. Ze groeide uit tot een van de grootste metaalondernemingen van Hengelo en er werkten honderden mensen. Ook na de oorlog groeide Dikkers en werd er nog uitgebreid. Tot de jaren zeventig aanbraken. Dikkers kwam in de financiële problemen en moest uiteindelijk in 1983 definitief de deuren sluiten.

Plannen en woonprogrammaMet oog voor het industriële verleden wordt het Dikkersterrein getransformeerd tot een aantrekkelijk stadsgebied. Waar karakteristieke gebouwen zoals de toegangspoort de portiersloge en het kantoorgebouw behouden blijven. Ook de ‘fabrieksstraat’ krijgt zijn logistieke functie terug. Dit wordt een levendige autoluwe straat die wonen, werken en recreëren verbindt. Er komen circa 300 duurzame woningen en ruimte voor commerciële functies. Naast een aantal grondgebonden woningen komen er vooral appartementen – zowel koop als huur – in allerlei prijsklassen. Nieuw gebouwd of ontwikkeld in de bestaande gebouwen. Extra aandacht gaat uit naar de kwaliteit van de openbare ruimte. Die wordt uitnodigend, groen en autoluw.Beeld betreft impressie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Bouwplanning

De voorbereidingen voor deze kwaliteitsimpuls aan de stad zijn in volle gang. De oude hallen achter het Dikkers-kantoor zijn inmiddels gesloopt, zodat medio 2024 gestart kan worden met het bouwrijp maken van de grond. Door de ontwikkelingen in de markt duurt de planvorming langer dan oorspronkelijk de bedoeling was. De eerste appartementen gaan nu naar verwachting eind 2024 in de verkoop, waarna de daadwerkelijke bouw in 2025 kan beginnen. De bouw gebeurt in twee fases. De eerste bouwfase bestaat uit drie woongebouwen met circa 155 appartementen. In fase 2 worden 100 appartementen gerealiseerd, ook in drie gebouwen.

Vooruitlopend op de nieuwbouw wordt het voormalige Dikkers-kantoor getransformeerd tot een woongebouw met 45 eigentijdse appartementen. Zoals het er nu uitziet wordt hiermee medio 2024 begonnen.


Inschrijven

Poppodium Metropool Poppodium Metropool
ROC Twente ROC Twente
ZGT Topklinisch Ziekenhuis ZGT Topklinisch Ziekenhuis
Winkelcentrum Esrein Winkelcentrum Esrein
Universiteit Twente Universiteit Twente
FC Twente FC Twente
Golfclub Driene Golfclub Driene
Bedrijventerrein Twentekanaal Noord Bedrijventerrein Twentekanaal Noord
NS station Hengelo NS station Hengelo
Grand café & boetiekhotel De Verééniging Grand café & boetiekhotel De Verééniging
FBK Stadion FBK Stadion
Centrum Centrum

Contact

DIKKERS... is een ontwikkeling van:
afa78260-eff8-11ed-8ddc-e7b8538c3242-kondorwessels.svg

KondorWessels Projecten
Reggesingel 4 | 7461 BA | Rijssen
info@kwp.nl
87a94db0-eff8-11ed-9a3c-f71d00929d98-icoon-logo-vastgoed.svg

Icoon Vastgoed
Hoflaan 375 | 5223 LT | 'S-Hertogenbosch
info@icoon-vastgoed.nl